top of page
  • Writer's picturepeter

Huippujoukkkueeksi kasvu edellyttää panostusta!

Hyväksi ei tulla ilman treeniä. Tämä pätee myös useimpiin työryhmiin ja tiimeihin. Kun koolla on ihmisiä, jotka osaavat käyttäytyä ja ottaa toisensa huomioon, yhteispeli on usein mutkatonta ja mukavaakin.


Iso osa työyhteisöistä jättää kuitenkin potentiaaliaan käyttämättä. Käyttämätön potentiaali liittyy usein keskinäiseen vuorovaikutukseen, työhyvinvoinnista huolehtimiseen, tavoitteelliseen työskentelyyn ja/tai psykologisen turvallisuuden kehittämiseen. Usein myös kuulee sanottavan, että meillä tiimi toimii ihan hyvin, eikä meillä ole tarvetta etsiä ongelmia kun niitä ei kerran ole.


Tiimejä on kolmentasoisia

Valmennustyössäni olen huomannut, että tiimi kuin tiimi sijoittuu jonnekin näistä kolmesta kategoriasta: ongelmatiimi, ok-tiimi tai huipputiimi. Valmentaja/coach kutsutaan valitettavasti usein paikalle vasta tilanteessa, jossa jokin ongelma on räjähtänyt käsille. Kyse voi olla niin meneillään olevasta organisaatiomuutoksesta kuin pitkään jatkuneesta latentista ongelmasta, joka ryöpsähtää esille mittojen tullessa täyteen. Näissä tiimeissä käsillä oleva ongelma vaikuttaa merkittävästi ihmisten arkeen ja keskinäiseen vuorovaikutukseen. Suurin osa kaikista tiimeistä kuuluu ns. ok-kategoriaan. Arki rullaa eikä mitään suurempaa draamaa ole näkyvissä. Monelle tämä taso myös riittää, eikä ylimääräiseen kehitystyöhön olla valmiita panostamaan

Kuitenkin, juuri ok-vaiheessa valmennukseen mielestäni kannattaa sijoittaa. Erityisesti jos haluaa saada eniten hyötyjä panostetulle ajalle ja rahalle. Ok-tiimien kanssa voidaan keskittyä esimerkiksi psykologisen turvallisuuden rakentamiseen (tämä on yksi huippujoukkueen ominaispiirre ja työhyvinvoinnin lähde) tai konfliktikompetenssin vahvistamiseen. Joka ainoassa tiimissä tulee aikoja, jolloin joko asiat tai ihmiset törmäävät. Mitä paremmin, avoimemmin ja suorempaan asioista, tunteista ja omista ajatuksista pystytään puhumaan, sen tehokkaampaa konfliktien käsittely on. Parantuneet konfliktinkäsittelytaidot saattavat ylipäätään ehkäistä jännitteiden liiallisen kasvun.


Harva kohtaamani tiimi on oikeasti ollut huippu. Miksi näin? Jatkuvaa panostusta oman tiimin kehittämiseen ei vielä laajamittaisesti tehdä. Huipputiimeissä jäsenet kokevat paitsi psykologista turvallisuutta, sitoutumista toisiinsa, tiimiin sekä yhteiseen työskentelyyn. Tästä johtuen esimerkiksi tavoitteiden tulee olla yhteiset ja selkeät. Huipputiimissä kommunikaatio on tehokasta ja avointa, mikä tehostaa asioiden käsittelyä ja yhdessä oppimista. Kun mahdolliset virheet myönnetään ja niitä käsitellään oppimisen mahdollisuuksina, on tiimillä erinomaiset onnistumisen edellytykset. Toki huipputiimissä myös yksilöt ovat osaavia ja hyvinvoivia; nämä muodostavat pohjan tiimin onnistumiselle.Kiinnostaako tiimien kehittäminen?

Jos olet kiinnostunut tiimisi kehittämisestä, kannattaa laittaa sometilit seurantaan. Instagramin ohella minut tavoittaa hyvin myös LinkedINstä, jonne postailen kaikkea johtamisesta, valmentamisesta ja työhyvinvoinnista. @peterpeitsalo


Kannattaa myös ottaa Kasvu LAB -blogi seurantaan!


Terveisin,

Peter

1 katselukerta0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Kommentare


bottom of page