top of page
Writer's picturepeter

Itseluottamus lisää työhyvinvointia

Päivitetty: 20. marrask. 2022

Psyykkisen valmennuksen opinnoissani yksi eniten itseä havahduttanut aihe oli itseluottamus. Minähän en siis ole urheilu- vaan bisnesvalkku, joka uskoo (työ)hyvinvointiin ja sen vahvistamisen merkitykseen hyvän ja tuottavan työelämän saavuttamisessa.


Opintojen ja näihin liittyvien coachingtreenien myötä tajusin, miten vähän itseluottamuksesta työelämässä puhutaan. Rohkenen jopa väittää, että nykyisessä työelämässä vallitsee oletus, että itseensä on pakko luottaa tilanteessa kuin tilanteessa. Epäröinti ja epävarmuus ovat ei-toivottuja asioita, joita hyvin harvoin tuodaan esille kollegoiden tai esihenkilön kanssa.


Ymmärrän, että hyvät työntekijät, tehokkaat suorittajat ja oman alansa taitajat vetoavat paremmin, kuin "itsestään ja osaamisestaan epävarmat tyypit".

Ongelma tässä ajattelussa on kuitenkin siinä, että normaalit itsensä kyseenalaistamisen ja epävarmuuden kokemukset joudutaan piilottamaan. Sen sijaan, että olisimme aitoja ja saisimme tukea, vahvistusta ja ehkä mahdollisuuden oppia itsestämme ja työstä, pyrimme olemaan muka-tietäviä, osaavia, pärjääviä. Oppimisen ja tuen tilalle tulee helposti syvempää epävarmuutta ja yksinäisyyttä asian kanssa: Pärjäänkö, mitä jos en? Näkevätkö muut, etten osaa tätä kunnolla?


Työelämässä tarvitaan itseluottamusta. Monet tehtävät ovat vaativia ja työmäärä on niin iso, että usko itseen ja omiin kykyihin on itse kullakin aika ajoin koetuksella. Se, että kollegat tai esihenkilö sparraa, auttaa uskomaan ja antaa palautetta, tulee tarpeen. Nämä myös lisäävät itseluottamusta.


Tässä muutama vinkki itseluottamuksen vahvistamiseen. Löydätkö näistä itsellesi sopivan tavan?


Muista onnistumiset. Mieti, milloin olet onnistunut haastavassa tehtävässä. Mikä sinussa on sellaista, joka mahdollisti onnistumisen?


Pyydä palautetta. Todellinen itseluottamus pohjautuu realistisella ymmärryksellä omasta itsestä, tekemisistä, uskomuksista ja taidoista. Palaute auttaa usein näkemään sen, mitä itse ei osaa katsoa.


Kehitä optimistista ajattelutapaa. Mitä luottavaisempi olet omiin mahdollisuuksiksi vaikuttaa asioiden lopputuloksiin sen helpompaa yrittäminen haasteiden edessä on.


Opettele sinnikkäästi. Treeni ja valmistautuminen tekevät itseen luottamisen helpommaksi. Ole siis nöyrä ja muista harjoitella, mitä ikinä oletkaan tekemässä.


Miksi itseluottamusta kannattaa kehittää?


Lisääntynyt itseluottamus, joka pohjautuu realistisille käsityksille itsestä, paitsi tuntuu kivalta, tekee myös työstä tuloksellisempaa ja työnteon fiiliksestä yleensä parempaa.


Pari kysymystä loppuun: Miten sun työpaikassa tuetaan itseluottamusta? Miten itse huolehdit siitä, että luotat itseesi?


Iloa marraskuuhun.

-Peter

5 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Mitä business coaching on?

Tämä oli kysymys, jota muistan jo yli kymmen vuotta sitten pohtineeni. Olin tuolloin koulutettu työnohjaaja ja sertifioitu johdon coach....

Opmerkingen


bottom of page