top of page

Miksi coachata tiimiä, jossa ei ole ongelmia?

Writer: peterpeter

Ei ole yksi eikä kaksi kertaa, kun tiimicoachingin alussa joku osallistujista ihmettelee, miksi täällä ollaan, kun ei meillä ole mitään ongelmia. Tämä on yleensä johtanut keskusteluun, mitä coachingilla tavoitellaan ja mihin kaikkeen sitä voidaan käyttää.



Yllättävän sitkeässä on oletus, että meitä coacheja tarvitaan ratkomaan tiimien ongelmia. Totta on, että suurin osa coachauspyynnöistä tehdään tiimin ollessa haastavassa tilanteessa. Joko tiimillä on akuutti ongelma, ilmapiirikartoituksen tulokset näyttävät punaista tai muuten vaan tekeminen ja yhteistyö sakkaa raskaan työrupeaman tai muutoksen jäljiltä. Alla olevaan kuvaan viitaten, ollaan vasemmalla nuolen alkupäässä arjen värittyessä haasteesta jos toisestakin.


Toinen tavallinen ilmiö on se, että tiimillä menee heidän puheiden mukaan ihan hyvin (peukku-taso). Nopealla pinnan raaputuksella siloitellun kuoren alta paljastuu kuitenkin puhumattomuutta, käsittelemättömiä haasteita tai jopa katkeruutta ja kaunaa. Tällöin coachin tehtävänä on auttaa tiimiä käsittelemään nämä haasteet, jotta tiimi voisi voida jatkossa paremmin. Henkilökohtaisesti pidän näitä tiimejä kaikista vaikeimpina. Ollaan totuttu olemaan hiljaa ja tyytymään samalla peläten asioiden esiinnostoa ja niiden käsittelyä. Tällainen tiimi hukkaa isosti omaa potentiaaliaan energian kuluessa kulissien ylläpitämiseen.



Ongelmattomuus - hyödyntämätön potentiaali

Ne kerrat, jolloin tiimi on pyytänyt coachingia päästäkseen oikeasti hyvästä huipulle, ovat harvassa. Mutta, näissä työskentely keskittyy usein toiminnan tehostamiseen. Ollaan vieläkin rohkeampia, avoimempia, suorempia. Koetaan oikeasti kuulluksi ja kohdatuksi ja ymmärretyksi tulemista. Halutaan vahvistaa keskinäistä oppimista sekä sparrata, haastaa ja kirittää toisia arvostavasti erinomaisiin suorituksiin. Näissä tiimeissä ei suoriteta tiukkapipoisesti suu viivana, vaan rennosti olennaiseen keskittyen palautuminen muistaen.


Kiteyttäen koko juttu: Jos tiimissä on ongelmia, coachingin tulee keskittyä akuuttien tulipalojen sammuttamiseen. Ilman haasteita, coachingissa mahdollistuu toiminnan tehostaminen ja myös rokottaminen mahdollisia haasteita vastaan.


Kumpi sinusta kuulostaa enemmän energisoivalta? Entä miten sinun tiimisi hyötyisi tiimicoachingista juuri nyt?

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Mitä business coaching on?

Tämä oli kysymys, jota muistan jo yli kymmen vuotta sitten pohtineeni. Olin tuolloin koulutettu työnohjaaja ja sertifioitu johdon coach....

Comments


bottom of page