"Tää on ihan p€%%&stä! Meillä puhutaan psykologisesta turvallisuudesta ja siitä, että jokaisen tulee voida olla omia itsejään. No, täähän ei pidä paikkansa, sillä mulle sanotaan koko ajan, että se, mitä ja miten sanon, ei ole ok. Niin että missä se psykologinen turva oikein on?"
Mä olen muutaman vastaavan keskustelun käynyt urani aikana. Coachattava kertoo, kuinka hän joutuu himmaamaan omaa ulosantiaan, koska se koetaan negatiiviseksi. Kun soppaan lisätään psykologisen turvallisuuden käsite, ollaan kiinnostavan ilmiön äärellä.
Psykologisen turvallisuuden perusajatukseen kuuluu, että jokainen voi olla ryhmässä sitä, mitä itse todella on. Puhua ajatuksensa ja tunteensa vapaasti ilman pelkoa torjutuksi tulemisesta. Mutta, mitä jos a) yksilön ilmaisutapa on sellainen, että se aktivoi defensoitumisen vastaanottajan päässä tai b) jos muu ryhmä on vaan niin "herkkä" vuorovaikutuksessa, että kovempaa, mutta sovinnaisuuden sisällä olevaa tekstiä ei pystytä vastaanottamaan? Miten psykologinen turvallisuus silloin toteutuu?
Tiimit ovat ameeboja!
Ameeba on erinomainen kuvaus tiimeistä. Sen mukaan, minkälaisia ihmisiä tiimiin kuuluu ja miten tiimissä toimitaan, tiimi muotoutuu eri tilanteissa erilaiseksi. Joskus ollaan tiiviissä kasassa yhteisen ongelman äärellä, toisinaan taas levittäydytään laajalle tutkailemaan asioita erilaisista näkökulmista. Tiimit ovat siis dynaamisia.
Mutta, mitä jos tiimissä on yksi, joka syystä tai toisesta on toimintansa johdosta etäällä muista? Ongelmia ja yhteentörmäyksiä tulee taatusti. Usein kuullut lauseet, minulla on oikeus olla oma itseni tai miksi täällä ei muka saa olla oma itsensä, kun kerran sitä halutaan eivät merkittävästi tilannetta paranna. Varsinkin kun vastaus on yleensä tasoa: k%/€pää ei silti tarvitse olla.
Psykologinen turvallisuus vaatii pelisilmää
Psykologinen turvallisuus ei tarkoita sitä, että toisia kohtaan on oikeus käyttäytyä miten vaan, koska minä nyt olen tätä. Psykologisen turvallisuuden ollessa tiimi-ilmiö, se edellyttää joustamista ja vastaantulemista ihan kaikilta. Se edellyttää keskustelua siitä, minkälaista vuorovaikutusta tiimissä sallitaan ja tarvitaan, jotta tiimi pysyy toimintakuntoisena ja saavuttaa tavoitteensa.On myös hyvä muistaa, että kaikista tiimeistä ei tule 'dream teameja', koska ihmiset ovat liian erilaisia sovittaakseen omat toimintatyylinsä, arvonsa ja ilmaisutapansa yhteen. Team building ei tuota huipputulosta, jos perusedellytykset eivät ole kunnossa.
Niin tai näin, yllä kuvatun kaltaiset tilanteet ovat tiimeille yleensä raskaita käsitellä. Raskaita siksi, että taustalla on usein paljon turhautumista, pelkoa ja loukkaantumista. Kuitenkin, avoin käsittely on ainoa tie hyvään lopputulokseen, on se sitten tiimin kehittyminen tai tiimin uudelleenorganisointi.
-Peter
Comments