top of page
Writer's picturepeter

Kehutko suotta vai ruoskitko itsesi hengiltä?

”Pitikö taas mennä avaamaan suuri suu? Mun kommentti synnytti sellaisen show’n, että siinä meni palaverin agenda pesuveden mukana.”


”Mä olisin osannut sen paremmin. Minkä takia se idiootti valittiin siihen hommaan mun sijasta? Mä olen sata kertaa parempi millä mittarilla tahansa…”


Miten sinä puhut itsellesi? Ankarasti? Lempeästi? Opettavaisesti vai soimaten? Jokaisella meillä on oma tapamme käydä sisäistä keskustelua itsemme kanssa. Useinkaan emme edes huomaa, miten itsellemme puhumme. Hyvin usein myös puhe ei ole kovinkaan hyödyllistä.


Opettele rakentava tapa puhua itsellesi!

Usein sisäistä puhetta arvioidaan vain positiivinen-negatiivinen-akselilla. Eipä mitään, sehän kertoo paljon siitä, kuinka itseemme suhtaudumme. Jos kuitenkin tähän lisätään toinen, hyödyllisyyttä kuvaava akseli, saadaan aikaan kiinnostava työkalu, joka auttaa meitä tutkimaan, miten ja millä asenteella itsellemme puhumme.


Alla kuvatun kentän avulla voit tarkastella, miten puhut itsellesi (positiivinen-negatiivinen) ja kuinka hyödyllistä puhe sinulle on.



Neljä tapaa puhua itselle

Itsensä ruoskinta. Sisäinen ääni on negatiivista ja oppimisen kannalta hyödytöntä. Tavoite on lähinnä soimata, syyttää ja haukkua itseä tekemisistä, tekemättä jättämisestä tai mikä pahinta, siitä mitä itse on. Tämä puhe ei tuota oppimista vaan ainostaan pahaa mieltä.


Turha itsekehu. Itsensä perusteeton kehuminen saattaa tuntua hyvältä, mutta on hyödytöntä. Tämä on tehokas tapa estää oma kehittyminen ja omista virheistä oppiminen.

Opettavainen kritiikki. Opettavainen kritiikki ei välttämättä tunnu kivalta, mutta sisäisessä äänessä on mukana rutkasti kasvun asennetta. Tavoite sisäisellä äänellä on käsitellä virheitä ja ottaa niistä opiksi. Sisäinen ääni on myös vaiti ”henkilöön käyvistä pahantahtoisista arvosteluista”.


Onnistumisesta iloitseminen. Sisäinen ääni on positiivinen ja terveellä tavalla omanarvontuntoinen. Se voi olla lempeää olalle taputtamista tai villiä ylävitosten heittelyä, riemua omasta onnistumisesta, osaamisesta tai hyvyydestä. Se on realistista ja myönteistä tapaa suhtautua itseen ja omaan tekemiseen.


Tunnista äänesi

Se, miten puhut itsellesi, vaikuttaa sekä suorituskykyysi että käsitykseesi omasta itsestäsi. Itsensä ruoskijat näkevät peilistä epätäydellisyyttä ja kelpaamattomuutta, kun taas tyhjän kehujat pyrkivät peittämään tätä itseltään. Siinä missä ruoskijat saattavat jopa vihata itseään, kehujien emotionaalinen ajuri on usein pelko. Kumpikaan näistä ei edes lievissä muodoissa edistä onnistumista ja tervettä tapaa suhtautua itseen.


Opettavainen kriitikko voi olla lempeä ja viisas ääni, joka kannustaa oppimaan virheistä ilman tarpeetonta itsesyyttelyä. Onnistumisista iloitsijan ääni on täynnä positiivista energiaa ja onnistumisen riemua.


Pysähdy lopuksi miettimään seuraavia kysymyksiä:

1) Minkälaista sisäinen puheesi on?

2) Missä tilanteissa puheesi on hyödytöntä ruoskintaa tai kehua? Ja mitkä asiat a)ympäristössä ja b) sinussa aktivoivat nämä äänet?

3) Mistä asioista sinun kannataa puhua itsellesi rakentavammin (kehuen tai kriittisesti)?

4) Mitä tarvitset, jotta voit puhua itsellesi enemmän positiivista ja hyödyllistä puhetta?


-Peter



2 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Mitä business coaching on?

Tämä oli kysymys, jota muistan jo yli kymmen vuotta sitten pohtineeni. Olin tuolloin koulutettu työnohjaaja ja sertifioitu johdon coach....

Comments


bottom of page