Palautetaidot ovat yksi keskeisimpiä hyvän tiimityön edistäjiä. Kun yrityksen palautekulttuuri on terveellä pohjalla ja se on luonteva osa orgnisaatiossa tapahtuvaa vuorovaikutusta, vaikuttaa se myönteisesti niin kykyyn tehdä tulosta kuin työskentelyilmapiiriinkin.
Hyvä palautekulttuuri edistää luottamusta. Kun työpaikalla huomioidaan onnistumiset ja näistä annetaan positiivista palautetta, saa se ihmiset paitsi hyvälle tuulelle, myös tietoisiksi siitä, että nyt tehtiin oikeita asioita ja onnistuttiin hyvin. Hyvä palautekulttuuri mahdollistaa myös kriittisen palautteen antamisen. Asiat uskalletaan sanoa ääneen ilman pelkoa, että toinen loukkaantuu tai että itse joutuu "mustalle listalle" tai tulevansa leimatuksi "ilonpilaajaksi".
Palautekulttuuri pitää rakentaa yhdessä
Kukaan ei rakenna palautekultturia yksin. Tämä, jos mikä, on sellainen tehtävä, jossa tarvitaan kaikkia. Paradoksi on usein siinä, että esihenkilöille opetetaan edelleen valmennuksissa palautetaitoja, vaikka suurempi vaikutus saavutettaisiinkin koko tiimin yhteisessä työpajassa. Tässä muutama vinkki, joilla nimenomaan tiimit voivat kehittää palautekultuuriaan.
Sopikaa pelisäännöt. Miten ja missä palautetta annetaan.
Tutustukaa eri suoran palautteenannon menetelmiin ja luokaa oma tyylinne antaa palautetta suoraan ja toista kunnioittaen.
Kertokaa toisillenne, minkälaisia palautetaitajia olette; miten annatte palautetta ja miten toivotte sitä saavanne (suoraan, kuorrutettuna sokerilla, heti, harkitusti jne...)
Sitoutukaa palautteenantoon. Jokaisen tehtävä on huomioida onnistumiset ja sanoa mieltä vaivaavat asiat mieluummin nopeasti kuin hitaasti.
Sopikaa seurannasta. Varatkaa 1-2kk päähän yhteistä ajatteluaikaa. Mitä olemme tehneet? Mikä on ollut helppoa ja mikä haastavaa? Miten jatkamme?
Comments