Yksi tavallisista valmennusteemoista esihenkilöiden kanssa liittyy puheeksiottamiseen ja haastavien tilanteiden käsittelyyn. Eikä toisaalta ihme. Harva nauttii päästessään keskustelemaan ikävistä asioista tai joutuessaan antamaan palautetta huonosti hoidetuista töistä. Silti, puheeksioton taito on olennaista, jotta työyhteisö toimii hyvin ja työt tulevat tehtyä.
Onneksi hankalien asioiden puheeksiotto on taito, jota voi harjoitella. Käyn seuraavaksi läpi muutaman vinkin, jotka auttavat sinua kehittämään taitoasi haastavien tilanteiden käsittelyssä.
Ennakoi. Paras tapa varmistaa onnistuminen haastavien tilanteiden läpikäynnissä, on puhua näistä riittävän ajoissa. Sopikaa tiimissä, että hankalatkin asiat tullaan käymään läpi, olivat ne kuinka ikäviä tahansa. Kertokaa toisille, miten toivotte, että teidän kanssa käydään vaikeat keskustelut.
Ole ajoissa. Älä jää miettimään liian pitkäksi aikaa, kannattaako itseä vaivaava asia puhua vai ei. Olen liian usein ollut selvittämässä ristiriitoja, jotka ovat tasoa "toi söi mun jugurtin kolme vuotta sitten ilman lupaa...". Oikeasti uskomatonta, mutta pienistä asioista on useamman kerran tullut isoja ongelmia, kun näitä ei olla käsitelty ajoissa. Eli ottakaa asiat riittävän nopeasti esille. Tämä ehkäisee ongelmien eskaloitumisen.
Valmistaudu. Valmistaudu ottamaan hankala asia esille. Käsittele omat tunteesi niin, että pystyt puhumaan vaikeankin asian kiihtymättä. Valmistautuminen ja itsensä psyykkaaminen auttaa myös kestämään vastapuolen mahdolliset tunnereaktiot ja suhtautumaan näihin aikuismaisesti. Mieti myös ennalta, miten tuot asian esille nätisti ja toista arvostaen mutta samalla suoraan ja selkeästi.
Keskustele. Mahdollista aina keskustelu. Tämä antaa toiselle osapuolelle tilaisuuden tuoda omat näkemyksensä asiasta esille. Parhaimmillaan keskustelu johtaa oppimiseen ja keskinäisen suhteen ja luottamuksen lujittumiseen. Nyrkkisääntönä voidaan pitää seuraavaa: mitä isommasta ja merkitttävämmästä asiasta on kyse, sen tärkeämpää on yhteinen keskustelu.
Reflektoi. Ota itsellesi aikaa ja käy keskustelutilanne läpi. Miten se mielestäsi sujui. Missä onnistuit ja mitä on hyvä huomioida ensi kerralla. Tässä voit myös hyödyntää luottokollegaa, mentoria tai palkattua koutsia.
Mitkä tilanteet ovat hankalimpia?
Hankalimpia puheeksioton tilanteita ovat usein ne, joissa ollaan niin sanotusti harmaalla alueella. Ei olla ihan varmoja siitä, mitä on tapahtunut tai mikä on totta. Näissä tilanteissa esihenkilöllä (tai kollegalla) on usein toisen käden tietoa, epämääräinen aavistus tai huoli ilman kovaa faktaa. Hankalimpia nämä tilanteet ovat juuri siksi, että näissä on iso kiusaus jättää asiat silleen ja olla puuttumatta. "Ettei nyt vaan tehtäisi turhaa numeroa...." Juuri puhumattomuus kuitenkin kasvattaa riskiä, jossa mahdollinen ongelma pitkittyy ja syventyy.
Monet sanovatkin, että ne kaikista ikävimmät tulipalotilanteet ovat tavallaan helpompia hoitaa, kun ei ole muuta vaihtoehtoa, kuin ottaa asiat käsittelyyn. Yhtä kaikki, myös näissä tarvitaan taitoa, joka kehittyy parhaiten harjoittelun myötä. Mitä enemmän harjoittelet avointa ja suoraa kommunikaatiota, sen paremmaksi siinä tulet.
-Peter
Comments