top of page
  • Writer's picturepeter

Työnohjausta coacheille?!?

Coachingin työnohjaus on erinomainen ammatillisen kehittymisen väline. Työnohjaus tapahtuu kokeneemman ja koulutetun työnohjaajan kanssa, jossa työnohjattava voi tutkia omaa työtään, työtapojaan ja omaa ammatti-identiteettiään. Tutkiminen lisää ymmärrystä, joka puolestaan toimii syvällisenä kehityksen mahdollistajana. Työnohjaus tuottaakin parhaimmillaan pysyviä muutoksia ja ammatillisen osaamisen syventymistä.


Ei siis ihme, että työnohjausta suositellaan myös coacheille. Mahdollisuus käydä läpi haastavia asiakaskeissejä, oman coachingtavan tutkimista ja kehittämistä sekä ammatillisen identiteetin kehittyminen tuottavat vääjäämättä hyvässä työnohjauksessa tuloksia, joiden hyödyt ovat kiistattomat. Haaste on kuitenkin siinä, että coachingin työnohjaus, jota maailmalla kutsutaan coaching supervisioniksi, on vielä melko harvinaista.


Vai onko? Otetaanpa pulssi. Eli nyt kaikki coachit, kertokaa suhteestanne coachingin työnohjaukseen:

Coachingin työnohjaus

  • En ole koskaan kuullutkaan tästä

  • Olen kuullut tästä, mutta en ole kokeillut

  • Olen joskus ollut työnohjattavana, mutta en säännöllisesti.

  • Käyn muutaman (1-5) kertaa vuodessa säännöllisesti.


Kannattaako coachingin työnohjaus(CoTo)?

Lyhyesti: kannattaa. Perusteet tulivat jo tuossa yllä mainittua (selkeys asiakaskeisseihin, oman coachpraktiikan ja ammatti-identiteetin kehittyminen). Kynnystä saattaa monella nostaa se, että CoTo ei ole ilmaista. Toisaalta, mikäpä coaching, työnohjaus, konsultointi tms. olisikaan. Hyvä puoli on se, että mistään järjettömistä summista per tapaaminen ei yleensä puhuta, jos siis verrataan siihen, mitä yksilöcoaching johtoryhmätasoisen esihenkilön kanssa tavallisesti kustantaa.



Minulle merkittävin työnohjaussuhde kesti kahdeksan vuotta. Tänä aikana sain kehityin valtavan paljon ammattilaisena. Työnohjaajani oli itse kokenut psykoanalyytikko ja organisaatiokonsultti, joten tieto- ja kokemuspohjaa hänellä riitti. Ne tapaamiset olivat itselle oman ammattillisen kasvun kannalta kaikista tärkeimpiä. Opin sekä yhdistämään teoriaa käytännön ryhmäilmiöihin että kehittämään omaa tapaani työskennellä asiakkaiden kanssa. En edes tiedä, missä olisin ilman tätä kokemusta.


Jos olet kiinnostunut työnohjauksesta, kirjoita ajatuksiasi alle tai jatketaan keskustelua Linkkarissa.


-Peter

8 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page