top of page
  • Writer's picturepeter

Vinkkejä ICF sertifiointiin ja coachingnäytteen tekoon

Jos haluat sertifioitua International Coaching Federation (ICF:n) coachiksi, tulee sinun toimittaa heille sertifiointitasosta riippuen yksi tai useampi coachingnäyte. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että olet nauhoittanut coachingistunnon ja litteroinut sen aikaleimojen kanssa. Voit tehdä nauhoitteen myös suomeksi. Tällöin sinun pitää toimittaa sekä suomen- että englanninkielinen litterointi arvioitavaksi. Aikaleima siis tarkoittaa sitä aikaa istunnon alusta, jolloin eri puheenvuorot pidetään.


Esimerkki aikaleimasta:

00:01 Coach: Hei. Hienoa tavata sinut pitkästä aikaa. Kiitos että saan nauhoittaa tämän istunnon....

00:12 Coachee: Moikka. Kiva tosiaan nähdä. Paljon on tapahtunut ja ....

Aikaleima kertoo siis sen, missä kohtaa nauhoitusta litteroitu teksti on.

vinkkejä coacheille icf sertifiointiin

Nauhoitteen kesto. Nauhoite voi olla kestoltaan 20-60min. Näissä raameissa sinun tulee ehdottomasti pysyä, jotta nauhoite hyväksytään. Koska vaatimustaso nousee, mitä korkeammalla tasolla olet, ainakin PCC tasolle suosittelen tähtäämään noin 40-45min mittaan. Lyhyemmässä ajassa et yksinkertaisesti ehdi osoittaa kaikkia asioita, joita nauhoitteen läpimeno edellyttää.
Tärkein dokumentti sertifioinnin läpimenon kannalta!

Kaikista tärkein dokumentti on PCC markkerit (jos siis olet hakemassa PCC tasoa). Tästä dokumentista näet, mitä asioita näytteen tarkastaja pyrkii coachingista havainnoimaan. Lue siis tämä ja mieti, mitä tekemällä voit esimerkiksi osoittaa eettisyyttä.


"Pro tip: Eettisyys pitää osoittaa ihan istunnon aluksi. Kiitä coachattavaa, että saat nauhoittaa ja kerro, että nauha käsitellään luottamuksellisesti."


Itse kävin markkereita läpi ja pohdin, millä kysymyksillä tai vuorovaikutuksella pystyn todentamaan eri markkerit. Tässä esimerkkinä markkeri 3.1. ja sen todentaminen:


3.1: Coach partners with the client to identify or reconfirm what the client wants to accomplish in this session.'


Coach: Mitä haluaisit saavuttaa tässä tapaamisessa? TAI Mikä olisi hyvä tavoite tälle tapaamiselle?


On myös hyvä tietää, että kaikkia markkereita ei tarvitse todentaa, jotta näyte on hyväksytty. Ehdoton sääntö kuitenkin on, että coach ei saa neuvoa tai valita keskustelun teemaa/tavoitteita.


Viimeiset vinkit ja materiaalit

Let's face it! PCC sertifioituminen ei ollut läpihuutojuttu. 2 x coachingnäyte, cka-testi, 10h mentorcoachingia ja riittävä määrä koulutusta ja coachingtunteja. Etsi itsellesi hyvä mentorcoach ja/tai työnohjaaja, joka voi auttaa sinua tässä. Tutustu myös seuraaviin materiaaleihin: ICF:n coachin ydintaidot, eettiset säännöt + muut ICF:n aineistot (esim. aiheeseen liittyvät videot). Ja siis tietty.... lue ne markkerit! :)


Jos haluat kuulla lisää, ota yhteyttä, niin jutellaan.


Peter

2 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page