top of page
  • Writer's picturepeter

Seitsemän vinkkiä tavoitteiden saavuttamiseen

Päivitetty: 15. elok. 2022

Jokainen, joka on asettanut itselleen tavoitteita, tietää, kuinka haastavaa tavoitteiden saavuttaminen joskus on. Voi olla, että uutena vuotena annettu lupaus ei lopulta ollutkaan itselle kovin tärkeä tai tavoitteesta muodostui epämääräinen ahdistusta tuottava peikko, jonka haluaisi vain työntää sivuun ja unohtaa.


Mielekkäät ja hyvin määritellyt tavoitteet lisäävät tyytyväisyyttä niin työssä kuin vapaa-alallakin. Keräsin tähän blogiin seitsemän vinkkiä, jotka auttavat sinua laatimaan mielekkäitä tavoitteita ja toimimaan tavalla, joka tukee tavoitteiden saavuttamista. Lainaan myös aiemmasta postauksestani kuvaa, joka kannattaa muistaa pyrkiessä tavoitteisiin. Voit tutustua blogiin tästä.
Määrittele ja konkretisoi tavoite. Onnistuminen edellyttää, että tavoite on selkeä ja konkreettinen. Tavoitteet, jotka ovat kirjoitettu tyyliin ”haluan voida paremmin” tai ”tahdon olla tiimin paras myyjä” eivät ole riittävän konkreettisia, jotta ne ohjaavat tarpeeksi tekemistä. Nämä toki antavat suunnan, mutta vasta konkretisointi auttaa seuraamaan tavoitteen saavuttamista. Paremmin muotoillut tavoitteet tässä tapauksessa olisivat esimerkiksi ”haluan, että minulla on energiaa harrastaa työpäivän jälkeen” ja ”haluan tuoda firmalle xxxx € kuukaudessa”. Muista myös, että tavoite ei saa olla liian helppo tai vaikea. Helppo tavoite tylsistyttää helppoudellaan ja liian vaikea/iso tavoite suhteessa aikatauluun turhauttaa ja epämotivoi.


Aseta aikataulu ja laadi action plan. Tavoitteen kirjoittamisen jälkeen on aikatauluttamisen ja tekemisen suunnittelun vuoro. Tämä auttaa sinua hahmottamaan sen, paljonko aikaa tarvitset tavoitteen saavuttamiseksi. Tässä kohtaa luot itsellesi myös tsekkauspisteet, joissa tarkastelet edistymistäsi.


Tarkastele asennettasi. Pohdi, mitä tavoitteen saavuttaminen merkitsee sinulle ja miksi se on sinulle tärkeää. Pyri löytämään hyötyjä, joita tavoitteen saavuttaminen tuottaa. Pohdi myös omaa sitoutumistasi ja miten varmistat vaivannäön silloinkin, kun tavoite tuntuu etäiseltä ja epämotivoivalta.


Kehitä taitojasi. Tarkastele, mitä taitoja sinulla jo on tavoitteen saavuttamiseksi ja mitä sinun tulee vielä oppia/vahvistaa. Esimerkiksi onnistuminen myyjänä edellyttää sekä myyntiprosessien että myynnin psykologian tuntemista sekä hyviä vuotovaikutustaitoja. Energiatason ylläpitäminen päivän aikana edellyttää tehokkaita taukoja, työkuorman rajaamista sekä tietenkin laadukkaita yöunia. Tärkeintä on siis, että kehität kykyäsi vastata tavoitteeseen.


Aloita päättäväisesti. Päätä, milloin aloitat ja pidä tästä kiinni. Epämääräinen ensi- tai seuraavalla viikolla aloitus tekee koko prosessista vasemmalla kädellä läpivietävän. Selkeä aloitus päivänä x on hyvä startti sitoutuneelle tavoitteen eteen työskentelylle.


Ole sinnikäs ja opi matkalla. Mitä isompi tavoitteesi on, sen enemmän sinnikkyyttä sen saavuttaminen edellyttää. Tsekkauspisteiden yksi tarkoitus on ylläpitää motivaatiota ja mahdollistaa oman tekemisen tarkastelu, toiminnan muuttaminen ja tietenkin, tekemisestä oppiminen.


Palkitse itsesi. Muista palkita itsesi. Taputus olalle omassa mielessä, ylpeyden kokemus siitä, mitä on tehnyt/saanut aikaan paitsi tuntuu mukavalta myös ylläpitää motivaatiota. Toki palkinnot voivat olla leffailta tai jotakin muuta sinulle kivaa tekemistä. Pääasia on, että muistat huomioida edistymisesi ja iloitset siitä.

20 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page