top of page
  • Writer's picturepeter

Varmista kehittyminen

Työelämä edellyttää jatkuvaa oppimista olipa sitten asiantuntija tai esihenkilö. Carol Dweck kiteytti kehittymisen kahteen sanaan: venyminen kasvattaa.


Venyminen tarkoittaa sitä, että haastamme oman osaamisen ja siirrymme pois mukavuusalueeltamme. Mukavuusalueella asiat sujuvat rutiinilla, eikä suoritukseen tarvitse käyttää liikaa energiaa. Kun työ on hallussa, tällä tasolla tulee hyviä perustason vetoja, jotka tokikin voivat olla laadultaan hyviä.


Kehitys mukavuusalueella on vähäistä ja tehotonta. Sen sijaan itsensä ylittäminen tarkoittaa siirtymistä kohti oppimisen aluetta ja itsen puskemista vieläkin parempaan suoritukseen. Tässä ollaan osin kaltevalla pinnalla ja ennen kuin uusi taso on hallussa, tulee sitä harjoitella ja reflektoida saatuja kokemuksia. Koska venyminen on psyykkisesti kuormittavaa, tulee tästä voida myös palautua.
Miten homma menee käytännössä vaihe vaiheelta? Tässä prosessi vielä lyhyesti:


Tavoite. Määrittele itsellesi tavoite. Taito, jonka haluat oppia, toimintamalli, jonka viet arkeen, jokin tietty suoritustaso jne. Ole konkreettinen ja realisti asettaessasi tavoitetta; isot muutokset vievät aikaa.


Treeni. Harjoittele säännöllisesti ja seuraa vaikutuksia. Ole sinnikäs ja luo itsellesi palkitsevia ja motivaatiota ylläpitäviä välietappeja tai pysäkkejä.


Reflektio. Ota treenin kokemukset haltuun. Harjoita itsereflektiota ja pyydä palautetta itsellesi. Mieti, mitä teet hyvin ja mitä tulisi tehdä eri tavoin tai jättää kokonaan tekemättä.


Palautuminen. Muutos ja uusien asioiden oppiminen vie energiaa. Anna itsellesi aikaa palautua. Huolehdi, että olet riittävästi omalla mukavuusalueella. Näin varmistat sekä motivaation että oman jaksamisen/hyvinvoinnin.


Koutsi auttaa!

Me valkut olemme kehittymisen asiantuntijoita. Oli kyse sitten yksilön tai tiimin kehityksestä, ulkopuolinen sparraus tehostaa prosessia ja tekee siitä tuloksellisempaa. Koska kyse on nimenomaan persoonien ja toimintatyylien yhtrensovittamisesta, kannattaa tutustua eri vaihtoehtoihin, olla yhteydessä, jutella ja löytää itselle se sopivin kasvun kumppani.


-Peter


Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page