top of page
  • Writer's picturepeter

Muutokseen sitoutuminen

Aiemmassa blogissani kirjoitin motivaatiosta ja sen kasvattamisesta. Tänään ajattelin kirjoittaa motivaation parhaasta kaverista, sitoutumisesta. Sitoutumisen taito on osin eri kuin taito motivoitua. Tästä syystä onnistunut tavoitteiden eteen työskentely edellyttää paitsi motivaatiota, myös sitoutumista.


Mitä sitoutuminen on?

Sitoutuminen on sekä älyllinen että emotionaalinen päätös. Se on sekä asennoitumista että toimintaa valitun asian edistämiseksi.


Älyllinen päätös tarkoittaa tietoista päätöstä panostaa aikaa, vaivaa ja energiaa asiaan. Se on tietoista hyväksymistä siitä, että panostus on aina joistain muista toimista tai tavoitteista pois.


Emotionaalinen päätös on tunnetason sitoutumista. Asian merkityksen ja/tai tärkeyden tunnustamista. Se on halua edistää asiaa ja toimia sen eteen.


Tavoitteen saavuttaminen tai hankalan tehtävän suorittaminen edellyttää siis asennoitumista, päättäväisyyttä että tämä nyt hoidetaan. Lisäksi se edellyttää myös ihan konkreettista tekemistä. Sitoutumista edistää asiaa ihan oikeasti. Tässä aittaa muutama coachingin toimeenpanokykyä vahvistava kysymys:

  1. Minkälaisen suunnitelman tarvitset onnistuakseen?

  2. Mitä teet ensimmäisenä?

  3. Entä seuraavaksi?

  4. Kuinka varmistat oman sitoutumisen ja motivaation säilymisen?

  5. Mitä hyötyä itse tekemisestä on sinulle ja/tai toisille?

  6. Koska aloitat?


Sitoutuminen on hyvin usein epämieluisuuden ja/tai kivun sietämistä. Itseltä kannattaa myös kysyä, kuinka hyvin näitä on valmis sietämään saavuttaakseen tavoitteet. On myös hyvä muistaa, että sitoutuminen itselle tärkeään asiaan tuottaa itsessään hyvänolontunnetta ja onnistumisen kokemuksia. Vie siis itsesi rohkeasti epämukavuusalueelle. Siellä ne tulokset syntyvät!


-Peter


Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Opmerkingen


bottom of page